Σάββατο

Κολιοί Πλακί

 Κολιοί Πλακί



“Κάθε πράγμα στο καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο” και Ιούλιο… Καλοκαίρι και μια συνταγή για μια για να απολαύσετε τους Κολιούς “Πλακί” με ντοματούλες, κρεμμύδι και σκόρδο. Νόστιμο φαγητό, με απλά υλικά και πολύ εύκολο και απλό στη παρασκευή του.

Υλικά συνταγής

  • 4 κολιοί, 300 γρ. περίπου ο ένας
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 ώριμες ντομάτες σε καρεδάκια
  • 1 κ.σ. κοφτή ντοματοπελτέ
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο σε λεπτές φετούλες
  • 1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1½ ποτήρι νερό
  • 1/4 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1 κ.σ. κάπαρη (προαιρετικά)
  • 1 λεμόνι κομμένο σε λεπτές φέτες
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Καθαρίζετε καλά τα ψάρια και αν θέλετε κόβετε τα κεφάλια. Τα αλατίζετε ελαφρώς, εξωτερικά και εσωτερικά και τα αφήνετε στη άκρη.
  2. Σε ένα μέτριο πυρέξ βάζετε τις ντομάτες, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το ντοματοπελτέ διαλυμένο στο 1/2 ποτήρι νερού, τα 3/4 του ψιλοκομμένου μαϊντανού, τη κάπαρη, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε. 
  3. Βάζετε στο πυρέξ και τα ψάρια και προσθέτετε και το άλλο 1/2 ποτήρι νερό να σκεπαστούν μέχρι τη μέση τα ψάρια. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε 3 οριζόντιες, βαθιές χαρακιές στη επιφάνεια κάθε ψαριού. Προαιρετικά, πλένετε το λεμόνι και το κόβετε κάθετα στη μέση και σε λεπτές φετούλες το κάθε μισό κομμάτι. Βάζετε τη κάθε φέτα μέσα σε κάθε χαρακιά. Περιχύνετε το φαγητό με το ελαιόλαδο.
  4. Ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 30 λ περίπου μέχρι να γίνει η σάλτσα και το ψάρι. Σε περίπτωση που χρειαστεί επιπλέον νερό προσθέτετε λίγο λίγο από το υπόλοιπο 1/2 ποτήρι νερό που έχει περισσέψει. Αν οι κολιοί είναι μικροί και είναι έτοιμοι νωρίτερα από τη σάλτσα, βγάζετε τα ψάρια από το φούρνο και αφήνετε τη σάλτσα για 10 λ ακόμα μέχρι να πήξει και να μην είναι υδαρής.
  5. Σερβίρετε τα ψάρια πασπαλίζοντάς τα με το υπόλοιπο μαϊντανό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου