Σάββατο

Κολιοί στο φούρνο λαδορίγανη

 




«Κάθε πράμα στον καιρό του κι ο κολιός τον Αύγουστο» λέει η λαϊκή παροιμία που με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη στην θεωρία αλλά και στην πράξη. Γιατί κακά τα ψέματα όταν τα «πράματα» γίνονται στον καιρό τους κι όχι βεβιασμένα αλλά ούτε και ετεροχρονισμένα τότε έχουν άλλη χάρη κι άλλη γλύκα. Πόσο εύκολο όμως είναι να εφαρμοσθεί αυτό την σημερινή εποχή με τις ιλιγγιώδεις ταχύτητες που αναπτύσσονται γύρω μας αλλά και πόσες αντιστάσεις δεν απαιτούνται από μέρους μας για περισσότερη υπομονή και προσμονή; Και κάπως έτσι φιλοσοφώντας σήμερα (μετά από διακοπές…) μαγειρεύουμε κολιούς στον φούρνο με λαδορίγανη.
Οι κολιοί είναι μικρό και οικονομικό ψαράκι, φουλ στα Ω3 λιπαρά (όπως όλα τα ψάρια άλλωστε) κι η συνταγή είναι τόσο απλή που θα ήταν κρίμα να μην την ετοιμάσουμε στο σπίτι. Επίσης, η παρασκευή κι η γεύση τους θυμίζει πολύ τις σαρδέλες στο φούρνο που αγαπάμε πολύ. Για τους κολιούς στον φούρνο με λαδορίγανη θα χρειαστώ τα ακόλουθα…


ΥΛΙΚΑ

1 κιλό καθαρισμένοι κολιοί (από τον ιχθυοπώλη)

1/3 φλ. Ελαιόλαδο

χυμός από 1-2 λεμόνια (αναλόγως πόσο ζουμερά είναι)

1 κ.σ. ρίγανη αλατοπίπερo

1 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά)

φέτες λεμονιού για γαρνιτούρα


Τρόπος Παρασκευής:
Προθερμαίνω τον φούρνο στους 210°C (πάνω-κάτω αντίσταση).
Αλατοπιπερώνω τους κολιούς και τους αραδιάζω σε ένα πυρίμαχο σκεύος.
Ραντίζω από πάνω με το λάδι και τον χυμό λεμονιού, προσθέτω το σκόρδο σε φέτες, ρίχνω την ρίγανη και στρώνω τις φέτες λεμονιού για decor.

Φουρνίζω τους κολιούς λαδορίγανη για 30-35’ περίπου στους 210°C και στα μισά του χρόνου τους γυρίζω να πάρουν χρώμα κι από την άλλη πλευρά.
Κολιοί Φουρνιστοί
Αφού ψηθούν, αφαιρώ το σκεύος από τον φούρνο κι οι κολιοί είναι αμέσως έτοιμοι για κατανάλωση. Και τώρα το καλοκαιράκι τα ψαράκια φούρνου τρώγονται ωραιότατα ακόμα κι όταν είναι χλιαρά προς κρύα γιατί τέτοια είναι η νοστιμιά τους που δεν χάνουν ίχνος από την γεύση τους!
Οι κολιοί στον φούρνο συνοδεύονται ιδανικά από βραστά χόρτα και λαχανικά (γιατί είπαμε, μόλις γυρίσαμε από διακοπές…).
Καλή επιτυχία και καλή σας απόλαυση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου