
Ψάχνεις ένα εντυπωσιακό αλλά εύκολο φαγητό για το Σαββατοκύριακο; Αυτό το πιάτο με χοιρινό, μανιτάρια και αρωματικό βαλσάμικο ξίδι είναι ιδανικό για καλεσμένους – ζεστό, πλούσιο και γεμάτο γεύση!
Συνδυάζει τη ρουστίκ απλότητα με την εκλεπτυσμένη νοστιμιά. Σέρβιρε το με ρύζι ή πουρέ και θα κλέψεις τις εντυπώσεις.
Υλικά:
1 κιλό χοιρινό (κατά προτίμηση λαιμός ή σπάλα), κομμένο σε καρέ
400 γρ. λευκά μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
2 κ.σ. ξίδι βαλσάμικο
½ φλ. ελαιόλαδο
1½ φλ. λευκό κρασί
1 πράσο (το λευκό μέρος), κομμένο σε ροδέλες
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1-2 κλωνάρια δεντρολίβανο (φρέσκο ή αποξηραμένο)
Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1½ φλ. ζεστό νερό ή ζωμός
Εκτέλεση:
Μαρινάρισμα: Βάζεις το χοιρινό σε ένα μπολ, προσθέτεις το βαλσάμικο ξίδι, ανακατεύεις καλά, σκεπάζεις με μεμβράνη και αφήνεις στο ψυγείο για περίπου 20 λεπτά.
Σοτάρισμα λαχανικών: Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνεις το μισό ελαιόλαδο. Σοτάρεις το πράσο, τα μανιτάρια και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα. Ρίχνεις αλάτι και πιπέρι. Μεταφέρεις το μείγμα σε μπολ και το κρατάς στην άκρη.
Σοτάρισμα χοιρινού: Προσθέτεις το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρεις το χοιρινό σε δυνατή φωτιά μέχρι να ροδίσει απ’ όλες τις πλευρές (4-5 λεπτά).
Σβήσιμο και μαγείρεμα: Σβήνεις με το κρασί και περιμένεις να εξατμιστεί το αλκοόλ. Ρίχνεις το ζεστό νερό (ή ζωμό), το δεντρολίβανο, αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύεις σε χαμηλή φωτιά για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.
Τελική ένωση: Προσθέτεις το μείγμα με τα μανιτάρια και συνεχίζεις το μαγείρεμα για άλλα 5-10 λεπτά.
Σερβίρισμα: Αποσύρεις από τη φωτιά και σερβίρεις με ρύζι μπασμάτι, πουρέ πατάτας ή φρέσκο ψωμί για να απολαύσεις κάθε σταγόνα από τη λαχταριστή σάλτσα.
Tip σερβιρίσματος:
Συνοδεύεται τέλεια με ένα ποτήρι λευκό ξηρό κρασί (π.χ. Ασύρτικο ή Chardonnay). Αν θέλεις, πασπάλισε με φρέσκο θυμάρι για έξτρα άρωμα.
No comments:
Post a Comment