Ένα πιάτο για όλη την οικογένεια, με αφράτα κεφτεδάκια και ζουμερό κριθαράκι που λιώνει στο στόμα. Ιδανικό για το Κυριακάτικο τραπέζι!
✅ Υλικά
Για τα κεφτεδάκια:
500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί (κατά προτίμηση με προζύμι)
1 κρεμμύδι
1 ώριμη ντομάτα
1 κουταλιά σούπας ξίδι
1 αυγό
1 κουταλάκι ξηρός δυόσμος
1 κουταλάκι ξηρή ρίγανη
Μισό ματσάκι φρέσκος δυόσμος, ψιλοκομμένος
Αλάτι, πιπέρι
Ελάχιστο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα ή το ψήσιμο
Για το κριθαράκι:
500 γρ. κριθαράκι μέτριο
1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο (ψιλοκομμένη)
1 ξερό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
2 συσκευασίες ντοματάκια κονκασέ ή 3 φρέσκες ώριμες ντομάτες
2 κόκκοι μπαχάρι
1 μικρό φύλλο δάφνης
Αλάτι, πιπέρι
1½ λίτρο ζεστό νερό (περίπου 6 φλιτζάνια)
100 γρ. κεφαλογραβιέρα σε κυβάκια
👨🍳 Εκτέλεση
🔹 Προετοιμασία των κεφτέδων
Βάζουμε τον κιμά σε μπολ και περιχύνουμε με το ξίδι για να μαλακώσει.
Αφαιρούμε την κόρα από το ψωμί, θρυμματίζουμε την ψίχα και την κρατάμε.
Λιώνουμε στο μπλέντερ το κρεμμύδι και την ντομάτα και τα προσθέτουμε στον κιμά.
Ρίχνουμε μέσα το αυγό, τα μυρωδικά, το αλάτι και το πιπέρι.
Ζυμώνουμε καλά μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο. Τέλος, προσθέτουμε το ψωμί και ζυμώνουμε ξανά.
Αφήνουμε το μείγμα σκεπασμένο στο ψυγείο για μισή ώρα, να δέσουν οι γεύσεις.
Πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια και τα ψήνουμε σε λίγο λάδι στο τηγάνι ή στον φούρνο στους 220°C για περίπου 15 λεπτά.
🔹 Ετοιμάζουμε τη σάλτσα
Πολτοποιούμε τις ντομάτες (αν χρησιμοποιούμε κονσέρβα) ή τρίβουμε τις φρέσκες.
Σοτάρουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει διάφανο.
Προσθέτουμε το σκόρδο και τον πελτέ και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
Ρίχνουμε τις ντομάτες, το ζεστό νερό, το μπαχάρι, τη δάφνη, αλάτι και πιπέρι.
Αφήνουμε να σιγοβράσει για 10 λεπτά.
🔹 Στήνουμε το γιουβέτσι
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
Βάζουμε την καυτή σάλτσα σε πυρίμαχο σκεύος και προσθέτουμε το κριθαράκι. Ανακατεύουμε καλά.
Τοποθετούμε από πάνω τα κεφτεδάκια και τα κυβάκια τυριού.
Ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά.
Μόλις τελειώσει το ψήσιμο, ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε το φαγητό μέσα στον σβηστό φούρνο για 10-15 λεπτά να «σταθεί» και να απορροφήσει τα υγρά του.
🍽️ Σερβίρισμα & Συμβουλές
Σερβίρεται ζεστό, με το κριθαράκι να είναι μαλακό αλλά όχι λασπωμένο.
Αν κατά το ψήσιμο «τραβήξει» πολλά υγρά, προσθέστε λίγο ακόμα νερό για να παραμείνει ζουμερό.
Μπορείτε να προσθέσετε λίγη τριμμένη κεφαλογραβιέρα από πάνω για έξτρα γεύση.
No comments:
Post a Comment