Πέμπτη

Γαλοπούλα γεμιστή | Συνταγή του Λευτέρη Λαζάρου


ΥΛΙΚΑ
  • Για τη γέμιση
  • 1kg μοσχαρίσιο κιμά
  • 100ml ελαιόλαδο
  • 150g ρύζι
  • 130g ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 2 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο
  • 150ml μπίρα
  • 150ml λευκό κρασί
  • 50ml λικέρ αμαρέτο
  • 10 τεμ. αποξηραμένα βερίκοκα, κομμένα σε μικρά καρέ
  • 10 τεμ. κάστανα βρασμένα, καθαρισμένα και σπασμένα σε κομμάτια
  • 60g καβουρδισμένο κουκουνάρι
  • ½ ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό, μόνο τα φύλλα
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 60g ψιλοκομμένο σέλερι
  • Για τη γαλοπούλα
  • 1 γαλοπούλα για 6 – 8 μερίδες
  • 8 κλωνάρια θυμάρι
  • 15g αλάτι
  • 3g πιπέρι
  • 60g μέλι
  • 500ml ζωμό λαχανικών ή νερό
    ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
    Για τη γέμιση
    Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι για περίπου 2-3 λεπτά. Προσθέτετε το σκόρδο και τον κιμά και συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλα 8-9 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς. Αφού ο κιμάς ασπρίσει, προσθέτετε το ρύζι, τα κάστανα, τα βερίκοκα, το κουκουνάρι, το σέλερι και το μαϊντανό. Σβήνετε το μείγμα αρχικά με τη μπίρα και αφού εξατμιστεί, σβήνετε και με το κρασί, το οποίο αφήνετε επίσης, να εξατμιστεί. Προσθέτετε το αμαρέτο και αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Ανακατεύετε στο μείγμα το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού, αλατοπιπερώνετε και αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει πάρα πολύ καλά.
    Για τη γαλοπούλα
    Καθαρίζετε το λαιμό και τις φτερούγες από το περιττό λίπος. Αλατοπιπερώνετε την κοιλιά της γαλοπούλας και προσθέτετε με ένα κουτάλι τη γέμιση. Ράβετε με κλωστή ψησίματος το λαιμό και την κοιλιά και στερεώνετε τα πόδια με τέτοιο τρόπο, ώστε να εφάπτονται στον κορμό. Στη συνέχεια αλατοπιπερώνετε και την εξωτερική επιφάνεια της γαλοπούλας και την αλείφετε ολόκληρη με το μέλι. Έπειτα την τοποθετείτε σε ένα ταψί με 3 ποτήρια νερό ή ζωμό λαχανικών και τα κλωνάρια από θυμάρι. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, αρχικά στους 230ο C για 45 λεπτά και στη συνέχεια στους 130ο– 140οC για άλλες 4-5 ώρες. Υπολογίζετε το χρόνο σας έτσι, ώστε η γαλοπούλα σας να είναι έτοιμη 1 ώρα πριν το γιορτινό σας τραπέζι. Προτείνεται να χρησιμοποιήσετε ένα θερμόμετρο μαγειρικής και να ελέγξετε τη θερμοκρασία στο κέντρο της γαλοπούλας, ώστε να είναι 70ο C. Το ζουμί από τα υγρά της γαλοπούλας που θα μαζευτεί στο ταψί, δεν το πετάτε, αλλά το χρησιμοποιείτε ως βάση για να φτιάξετε μία ωραία σάλτσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου