Σάββατο

Αγκινάρες με αρακά


Είναι κρίμα που δεν τρώμε πιο πολλές αγκινάρες. Πέρα από το ότι έχουν ελάχιστες θερμίδες και πολλά θρεπτικά συστατικά, οι αγκινάρες είναι πολύ γκουρμέ.Eχουν μια δυσκολία στο καθάρισμα, αλλά δεν είναι  και πυρηνική φυσική. Στην Ιταλια όλα τα εστιατόρια, φτηνά και ακριβά, εχουν τουλάχιστον ένα πιάτο με αγκινάρες, στον τιμοκαταλογο τους. 

Η αγκινάρα θεωρείται wine killer, δηλαδή δύσκολη στο ταίριαγμα με κρασί, οπότε αν έχετε τραπέζι, προτιμήστε μια ρακή ή ένα τσιπουράκι. Εκτός αν θέλετε να πληρώσετε ένα Sauvignon Blanc της Νέας Ζηλανδίας που με τα ιδιαίτερα αρώματά του μπορεί και να ταιριάζει και θα κάνει και πολύ εφέ στο τραπέζι…



ΥΛΙΚΑ για 4-6 άτομα
  • 8 αγκινάρες φρέσκες, ή 8 πάτους αγκινάρας κατεψυγμένους
  • 500γρ αρακά φρέσκο ή 500γρ κτψ.
  • 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια, πλυμμένα και κομμένα σε ροδέλες, και το πράσινο μέρος
  • 2 μεγάλα καρότα κομμένα σε ροδέλες
  • 2 πατάτες καθαρισμένες και κομμένες στα 4 ή 6 
  • 6 κ.σ.  έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • μισό μάτσο μάραθο ψιλοκομμένο, ή άνηθο
  • 100μλ κρασί λευκό ή Βερμούτ
  • 700μλ περίπου ζεστό νερό
  • χυμό από 1-2 λεμόνια
  • 1 κ.σ. κορν φλάουρ
  • αλάτι και πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκες αγκινάρες καθαρίστε τις και αφήστε τις σε ένα μπολ με νερό και λεμόνι για να μην μαυρίσουν. 
  2.  Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και τσιγαρίστε ελαφρά το κρεμμυδάκι. Ρίξτε το καρότο, την πατάτα, και τον αρακά (αν είναι καταψυγμένος τον προσθέτετε  στο τέλος) και ανακατέψτε τα λιγο με το λάδι-κρεμμύδι. Αφήστε τα να βράσουν 3-4 λεπτά και σβήστε με το κρασί/βερμούτ (το λευκό βερμούτ είναι καλό υποκατάστατο του κρασιού στις συνταγές).
  3. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ σε 2 λεπτά περίπου ρίξτε και τις αγκινάρες με το κεφάλι κάτω και το κοτσάνι επάνω. Περιχύστε με το ζεστό νερό, αλατοπιπερώστε και κλείστε το καπάκι της κατσαρόλας. Αφήστε το φαγητό να βράσει σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
  4.  Ανακατέψτε το λεμόνι με το κορν φλάουρ και λίγο ζουμί από το φαγητό και μόλις τελειώσει το 20λεπτο ρίξτε το μίγμα χρησιμοποιώντας σουρωτήρι (για να μαζέψει τυχόν σβώλους, κουκούτσια κλπ) μέσα στην κατσαρόλα. Συνεχίστε το μαγείρεμα για 5-10 λεπτά ακόμη μέχρι να δέσει η σάλτσα και να έχουν μελώσει τα υλικά. Αν ο αρακάς ή οι αγκινάρες κρατάνε ακόμη, συνεχίστε το μαγείρεμα. Αν πάλι οι αγκινάρες έχουν μαλακώσει γρηγορότερα, απλά αφαιρέστε τις από την κατσαρόλα και συνεχίστε να βράζετε τα υπόλοιπα υλικά.
  5. Μόλις είναι έτοιμο το φαγητό, αφαιρέστε την κατσαρόλα από το μάτι και αφήστε το να κρυώσει. Τρώγεται χλιαρό, προς ζεστό και όχι καυτό, γιατί έτσι χάνεται η γεύση του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου