Τετάρτη

Πορτοκαλόπιτα

ΥΛΙΚΑ
– 1 ποτήρι του νερού καλαμποκέλαιο
– 1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
– 1 πορτοκάλι (ολόκληρο), πλυμένο καλά και περασμένο στο μούλτι, πολτοποιημένο
– 2 αυγά
– 1½ ποτήρι του νερού αλεύρι (τύπου Αλατίνη) ή για όλες τις χρήσεις
– 2 κουταλάκια (κοφτά) μπέκιν πάουντερ
– 2 βανίλιες
– Ζάχαρη άχνη
– Λίγο βούτυρο (τύπου Βιτάμ) για τη φόρμα
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
– ½ φλιτζάνι νερό
– 2/3 φλιτζανιού χυμός πορτοκαλιού
– 1 φλιτζάνι ζάχαρη
– Μερικές λεπτές λωρίδες πορτοκαλιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι: Βράζουμε τις λωρίδες πορτοκαλιού να ξεπικρίσουν δύο φορές, από 5 λεπτά τη κάθε μία, σε νερό που κοχλάζει. Δηλαδή, βράζει το νερό, τις ρίχνουμε μέσα, τις αφήνουμε 10 λεπτά, χύνουμε το νερό και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για δεύτερη φορά. Στη συνέχεια, βράζουμε για 10 λεπτά όλα τα υλικά της συνταγής για το σιρόπι κι όταν κρυώσει το περιχύνουμε ομοιόμοφα πάνω στη πορτοκαλόπιτα.
2. Βάζουμε σε βαθύ μπολ το λάδι με την ζάχαρη, χτυπάμε με το μιξεράκι χειρός μέχρι να ασπρίσει, προσθέτουμε το πολτοποιημένο –ολόκληρο- πορτοκάλι, τις βανίλιες και τα αυγά και ξαναχτυπάμε. Στο τέλος, προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέκιν πάουντερ και χτυπάμε στην πολύ μικρή ταχύτητα, ίσα-ίσα να ανακατευτεί το μίγμα.
3. Ανάβουμε το φούρνο στους 170 με 180 βαθμούς να προθερμανθεί. Βουτυρώνουμε την φόρμα, την πασπαλίζουμε και με λίγο αλεύρι, τη τινάζουμε να φύγει το περιττό, αδειάζουμε την ζύμη της πορτοκαλόπιτας και το τοποθετούμε στην μεσαία σχάρα να ροδίσει και να ψηθεί καλά για περίπου 1 ώρα. Λίγο πριν συμπληρωθεί ο χρόνος, δοκιμάζουμε με στεγνό μαχαιράκι αν η πίτα έχει ψηθεί και εσωτερικά (το μπήγουμε στο κέικ) και αν εκείνο βγει στεγνό τότε το γλυκό είναι έτοιμο. Περιχύνουμε τη πορτοκαλόπιτα με το κρύο σιρόπι ενώ αν θέλουμε μπορούμε να την καλύψουμε και με αραιωμένη μαρμελάδα πορτοκάλι ή και με ζάχαρη άχνη.
Χρόνος εκτέλεσης: 75 λεπτά
Μερίδες: 16+

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου