ΥΛΙΚΑ
- 250 ml ελαιόλαδο
- 125 ml σπορέλαιο
- 125 ml χυμό πορτοκαλιού
- 65 γρ ζάχαρη
- 1 κγ μαγειρική σόδα
- ξύσμα 1 πορτοκαλιού
- ½ κγ κανέλα, προαιρετικά
- ¼ κγ γαρύφαλλο σκόνη, προαιρετικά
- 750 – 800 γρ αλεύρι μαλακό
- 40 γρ καρύδια
Για το σιρόπι:
- 230 γρ ζάχαρη
- 250 ml νερό
- 125 ml μέλι
- 1 ξυλάκι κανέλα
- λίγη φλούδα πορτοκαλιού
Για το γαρνίρισμα:
- 200 γρ χοντροκομμένα καρύδια
- ½ κγ κανέλα
- ¼ κγ γαρύφαλλο σκόνη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε ένα μπολ ρίχνω το ελαιόλαδο και το σπορέλαιο.
- Στο ποτήρι με το χυμό πορτοκαλιού, διαλύω τη σόδα, ανακατεύω να αφρίσει πάνω από το μπολ και το προσθέτω στο μείγμα μαζί με τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα αρωματικά (κανέλα, γαρύφαλλο) αν τα επιθυμώ.
- Σταδιακά ρίχνω το αλεύρι μέχρι η ζύμη να μπορεί να πλάθεται.
- Δημιουργώ μπάλες που στη συνέχεια πλάθω σε οβάλ σχήμα.
- Κάθε ένα το βάζω πάνω στη ξύστρα, στη μέση τοποθετώ από ¼ του καρυδιού και το γυρίζω κλείνοντας μέσα του τον ξηρό καρπό.
- Συνεχίζω όμοια με όλη τη ζύμη και τα τοποθετώ σε λαδόκολλα στο ταψί.
- Ψήνω στους 180*C στις αντιστάσεις, στο φούρνο για 25 περίπου λεπτά.
- Τα βγάζω από το φούρνο και τα αφήνω να κρυώσουν τελείως.
- Ετοιμάζω το σιρόπι βάζοντας σε ένα κατσαρολάκι τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλα και τη φλούδα πορτοκαλιού να βράσουν για 2 λεπτά. Βγάζω από τη φωτιά και προσθέτω το μέλι ανακατεύοντας για να λιώσει και να ενσωματωθεί.
- Με μια τρυπητή κουτάλα βυθίζω τα μελομακάρονα στο ζεστό σιρόπι για μισό λεπτό, τα βγάζω, στραγγίζω και τα αφήνω στη λαδόκολλα. Αν το σιρόπι αρχίζει να κρυώσει το ζεσταίνω στην πιο χαμηλή φωτιά (1).
- Αφού σιροπιάσω όλα τα μελομακάρονα τα πασπαλίζω με κανελογαρύφαλλο που έχω αναμείξει και χοντροκομμένα καρύδια.
- Αν δεν καταναλωθούν άμεσα, τα αποθηκεύω σε κλειστό δοχείο.
Πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου