Παραδοσιακά πασχαλινά κουλούρια
Υλικά
- 300 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 200 γρ. ζάχαρη
- 2 κρόκους αυγού
- χυμό από 2 πορτοκάλια
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 100 γρ. γάλα
- 1 κ.σ. κονιάκ
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας,
- 800 γρ. αλεύρι
- 1 κρόκος αυγού αραιωμένο σε λίγο νερό για το άλειμμα
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC στον αέρα.
- Στον κάδο του μίξερ βάζετε το βούτυρο σε κομμάτια, τη ζάχαρη και
χτυπάτε με το φτερό για 3-4 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν.
- Προσθέτετε τους κρόκους έναν έναν και συνεχίζετε το χτύπημα.
- Περιμένετε να ενσωματωθεί ο ένας κρόκος μέχρι να ρίξετε τον επόμενο.
- Αναμειγνύετε τον χυμό πορτοκάλι με το μπέικιν πάουντερ και τα ρίχνετε μέσα στο μίξερ.
- Τέλος προσθέτετε το γάλα, το κονιάκ, το εκχύλισμα βανίλιας και τα χτυπάμε για 3 λεπτά μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
- Αφαιρείτε τον κάδο από το μίξερ και προσθέτετε το αλεύρι.
- Ανακατεύετε με μια μαρίζ και όταν δείτε ότι αρχίζει να σας
δυσκολεύει πλάθετε με τα χέρια μέχρι η ζύμη να είναι αφράτη και
εύπλαστη.
- Τοποθετείτε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και την αφήνετε για 5 λεπτά να ξεκουραστεί.
- Στη συνέχεια πλάθετε κουλουράκια σε διάφορα σχέδια και τα τοποθετείτε σε ταψάκια 30×40 εκ. στρωμένα με λαδόκολλα.
- Αλείφετε τα κουλούρια με τον κρόκο αραιωμένο με νερό. Ψήνετε για 18-20 λεπτά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου