ΥΛΙΚΑ
Για τη γέμιση
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι
- 1 κ.σ. θυμάρι
- 2 στικ σέλερι
- 200 γρ. μπέικον
- 1 κόκκινο μήλο
- 1 σκ. σκόρδο
- 200 γρ. κάστανα βρασμένα
- 1 κύβο μανιταριού
- 200 γρ. νερό
- 1 κ.σ. βούτυρο
- 2 ½ κιλά γαλοπούλα
- 150 γρ. βούτυρο
- αλάτι
- πιπέρι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 φέτα πορτοκάλι
- 3 κλ. δεντρολίβανο
- 4 μήλα κόκκινα
- 1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 50 γρ. βούτυρο
- 1 κλ. δεντρολίβανο
- 1 κ.σ. μέλι
- αλάτι
- 20 γρ. κονιάκ
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη γέμιση
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το βάζουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε θυμάρι και σοτάρουμε.
- Ψιλοκόβουμε το σέλερι και το βάζουμε στο τηγάνι.
- Προσθέτουμε το μπέικον και το μήλο σε κυβάκια, το σκόρδο κομμένο σε φέτες, τα κάστανα και σοτάρουμε.
- Ρίχνουμε τον κύβο μανιταριού, το νερό, το βούτυρο και βράζουμε για 5 λεπτά.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
- Σηκώνουμε προσεκτικά το δέρμα και βάζουμε ανάμεσα το βούτυρο σε κομμάτια. Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια της γαλοπούλας.
- Βάζουμε τη γέμιση με ένα κουτάλι και καλύπτουμε με τη φέτα από το πορτοκάλι για να μην καεί κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
- Δένουμε τα πόδια της γαλοπούλας με έναν σπάγγο. Τη μεταφέρουμε σε λαδόκολλα, βάζουμε το δεντρολίβανο και την τυλίγουμε καλά με τη λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.
- Μεταφέρουμε σε ταψί με σχάρα και ψήνουμε για 2 ½ ώρες. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε επιπλέον 30 λεπτά.
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
- Κόβουμε τα μήλα σε τέσσερα κομμάτια και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Τα βάζουμε στο καυτό τηγάνι και σοτάρουμε 1-2 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη και αφήνουμε 2-3 λεπτά για να καραμελώσουν τα μήλα.
- Βάζουμε το βούτυρο και μόλις αρχίσει να λιώνει προσθέτουμε το δεντρολίβανο, το μέλι, αλάτι, το κονιάκ και ανακατεύουμε.
- Αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το κονιάκ και σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου