Πέμπτη

Γαλοπουλα γεμιστη παραδοσιακη




 ΥΛΙΚΑ

Για τη γέμιση
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 κ.σ. θυμάρι
  • 2 στικ σέλερι
  • 200 γρ. μπέικον
  • 1 κόκκινο μήλο
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 200 γρ. κάστανα βρασμένα
  • 1 κύβο μανιταριού
  • 200 γρ. νερό
  • 1 κ.σ. βούτυρο
Για τη γαλοπούλα
  • 2 ½ κιλά γαλοπούλα
  • 150 γρ. βούτυρο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 φέτα πορτοκάλι
  • 3 κλ. δεντρολίβανο
Για το σερβίρισμα
  • 4 μήλα κόκκινα
  • 1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 1 κλ. δεντρολίβανο
  • 1 κ.σ. μέλι
  • αλάτι
  • 20 γρ. κονιάκ

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη γέμιση
  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το βάζουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε θυμάρι και σοτάρουμε.
  • Ψιλοκόβουμε το σέλερι και το βάζουμε στο τηγάνι.
  • Προσθέτουμε το μπέικον και το μήλο σε κυβάκια, το σκόρδο κομμένο σε φέτες, τα κάστανα και σοτάρουμε.
  • Ρίχνουμε τον κύβο μανιταριού, το νερό, το βούτυρο και βράζουμε για 5 λεπτά.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Για τη γαλοπούλα
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  • Σηκώνουμε προσεκτικά το δέρμα και βάζουμε ανάμεσα το βούτυρο σε κομμάτια. Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια της γαλοπούλας.
  • Βάζουμε τη γέμιση με ένα κουτάλι και καλύπτουμε με τη φέτα από το πορτοκάλι για να μην καεί κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
  • Δένουμε τα πόδια της γαλοπούλας με έναν σπάγγο. Τη μεταφέρουμε σε λαδόκολλα, βάζουμε το δεντρολίβανο και την τυλίγουμε καλά με τη λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.
  • Μεταφέρουμε σε ταψί με σχάρα και ψήνουμε για 2 ½ ώρες. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε επιπλέον 30 λεπτά.
Για τη γαρνιτούρα
  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
  • Κόβουμε τα μήλα σε τέσσερα κομμάτια και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Τα βάζουμε στο καυτό τηγάνι και σοτάρουμε 1-2 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη και αφήνουμε 2-3 λεπτά για να καραμελώσουν τα μήλα.
  • Βάζουμε το βούτυρο και μόλις αρχίσει να λιώνει προσθέτουμε το δεντρολίβανο, το μέλι, αλάτι, το κονιάκ και ανακατεύουμε.
  • Αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το κονιάκ και σερβίρουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου