Συστατικά
½ κ.γ. μαχλέπι
¼ κ.γ. μαστίχα
½ κ.γ. κακουλέ
240 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική (40 γρ. + 200 γρ.)
100 ml νερό
100 ml γάλα 3,5% λιπαρά
2 φακ. ξηρή μαγιά
640 γρ. αλεύρι σκληρό
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
6 αυγά
120 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
¼ κ.γ. μαστίχα
½ κ.γ. κακουλέ
240 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική (40 γρ. + 200 γρ.)
100 ml νερό
100 ml γάλα 3,5% λιπαρά
2 φακ. ξηρή μαγιά
640 γρ. αλεύρι σκληρό
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
6 αυγά
120 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
Προαιρετικά για την γέμιση
60 γρ. σταφίδες ξανθές
60 γρ. σταφίδες μαύρες
60 γρ. αποξηραμένα κράνμπερις
60 γρ. κόντιτα (αποξηραμένες φλούδες εσπεριδοειδών)
30 γρ.κονιάκ
Προαιρετικά για τη γκανάζ
200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
150 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
60 γρ. σταφίδες μαύρες
60 γρ. αποξηραμένα κράνμπερις
60 γρ. κόντιτα (αποξηραμένες φλούδες εσπεριδοειδών)
30 γρ.κονιάκ
Προαιρετικά για τη γκανάζ
200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
150 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
Μέθοδος Εκτέλεσης
Ρίχνουμε
στο μούλτι την μαστίχα, το μαχλέπι, το κακουλέ(κάρδαμο), 40 γρ. ζάχαρη
και χτυπάμε μέχρι να σπάσουν τελείως τα μυρωδικά μας και να γίνει σκόνη.
Στην
συνέχεια προσθέτουμε και τα υπόλοιπα 200 γρ. από την ζάχαρή μας και
χτυπάμε για λίγο ακόμα. Με αυτόν τον τρόπο αρωματίζουμε τη ζάχαρη και
την κάνουμε περίπου σαν άχνη.
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το νερό, το γάλα, την μαγιά, την αρωματισμένη ζάχαρη και ανακατεύουμε με το σύρμα.
Προσθέτουμε το αλεύρι, το ξύσμα πορτοκαλιού, τα αυγά και χτυπάμε με τον γάντζο για 15 λεπτά μέχρι να αρχίσει να φεύγει η ζύμη από τα τοιχώματα του μίξερ.
Σε αυτό το σημείο αν θέλουμε προσθέτουμε σε ένα μπολ τις σταφίδες, τα κράμπερις, τα κοντίτα, το κονιάκ, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και αφήνουμε στην άκρη για να ρουφήξουν το αλκοόλ.
Στην συνέχεια προσθέτουμε στον κάδο το βούτυρο σε μικρά κομμάτια και αν θέλουμε το μείγμα των αποξηραμένων εσπεριδοειδών.
Χτυπάμε μέχρι να απορροφηθεί το βούτυρο για 3-4 λεπτά.
Το μείγμα μας θα βγει πολύ ρευστό αλλά αυτό δεν πρέπει να μας φοβίζει. Αυτό είναι το μυστικό για μια ζουμερή και αφράτη Βασιλόπιτα τσουρέκι.
Βουτυρώνουμε μία 20άρα φόρμα και στρώνουμε στον πάτο της μία λαδόκολλα.
Παίρνουμε ένα φύλλο αλουμινόχαρτο, τοποθετούμε πάνω του μία λαδόκολλα και τους δίνουμε μία κυλινδρική μορφή (θέλουμε να τους δώσουμε σχήμα). Στην συνέχεια τα βάζουμε μέσα στην φόρμα και φροντίζουμε να αγκαλιάσει-ακουμπήσει τα τοιχώματά της (τα τοποθετούμε περιμετρικά του τοιχώματος της φόρμας).
Αδειάζουμε μέσα το μείγμα μας προσεκτικά και τοποθετούμε μέσα το φλουρί.
Σκεπάζουμε προσεκτικά με μία πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη για 1 ½ - 2 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί-τριπλασιαστεί σε όγκο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C στον αέρα.
Ψήνουμε για περίπου 75-90 λεπτά. Ελέγχουμε με ένα μαχαίρι αν έχει ψηθεί το τσουρέκι μας.
Αφού ψηθεί την διακοσμούμε και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη ή εναλλακτικά αφήνουμε την βασιλόπιτα μας να κρυώσει καλά και στη συνέχεια ρίχνουμε από πάνω την γκανάζ.
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το νερό, το γάλα, την μαγιά, την αρωματισμένη ζάχαρη και ανακατεύουμε με το σύρμα.
Προσθέτουμε το αλεύρι, το ξύσμα πορτοκαλιού, τα αυγά και χτυπάμε με τον γάντζο για 15 λεπτά μέχρι να αρχίσει να φεύγει η ζύμη από τα τοιχώματα του μίξερ.
Σε αυτό το σημείο αν θέλουμε προσθέτουμε σε ένα μπολ τις σταφίδες, τα κράμπερις, τα κοντίτα, το κονιάκ, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και αφήνουμε στην άκρη για να ρουφήξουν το αλκοόλ.
Στην συνέχεια προσθέτουμε στον κάδο το βούτυρο σε μικρά κομμάτια και αν θέλουμε το μείγμα των αποξηραμένων εσπεριδοειδών.
Χτυπάμε μέχρι να απορροφηθεί το βούτυρο για 3-4 λεπτά.
Το μείγμα μας θα βγει πολύ ρευστό αλλά αυτό δεν πρέπει να μας φοβίζει. Αυτό είναι το μυστικό για μια ζουμερή και αφράτη Βασιλόπιτα τσουρέκι.
Βουτυρώνουμε μία 20άρα φόρμα και στρώνουμε στον πάτο της μία λαδόκολλα.
Παίρνουμε ένα φύλλο αλουμινόχαρτο, τοποθετούμε πάνω του μία λαδόκολλα και τους δίνουμε μία κυλινδρική μορφή (θέλουμε να τους δώσουμε σχήμα). Στην συνέχεια τα βάζουμε μέσα στην φόρμα και φροντίζουμε να αγκαλιάσει-ακουμπήσει τα τοιχώματά της (τα τοποθετούμε περιμετρικά του τοιχώματος της φόρμας).
Αδειάζουμε μέσα το μείγμα μας προσεκτικά και τοποθετούμε μέσα το φλουρί.
Σκεπάζουμε προσεκτικά με μία πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη για 1 ½ - 2 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί-τριπλασιαστεί σε όγκο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C στον αέρα.
Ψήνουμε για περίπου 75-90 λεπτά. Ελέγχουμε με ένα μαχαίρι αν έχει ψηθεί το τσουρέκι μας.
Αφού ψηθεί την διακοσμούμε και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη ή εναλλακτικά αφήνουμε την βασιλόπιτα μας να κρυώσει καλά και στη συνέχεια ρίχνουμε από πάνω την γκανάζ.
Για τη γκανάζ
Σε
ένα μπολάκι, ρίχνουμε την κουβερτούρα και την κρέμα γάλακτος και
ζεσταίνουμε για 1-1,5 λεπτό στα 800 watt στο φούρνο μικροκυμάτων (ή σε
μπεν μαρί). Ανακατεύουμε. Θέλουμε ή γκανάζ να έχει πήξει και να μην
είναι πάρα πολύ ρευστή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου