Τετάρτη

Rice Pudding (Rizògalo)

Ingredients

  • 1 kilo minus 4 tbsp / 2 lb. milk
  • 70 gr. / 2.5 oz. rice
  • 1 cup sugar
  • 4 to 5 tbsp corn starch dissolved in 4 tbsp cold milk
  • 1 tsp vanilla extract
  • Cinnamon for garnishing

Instructions

  1. In a pot add about 300 gr. / 11 oz. water and bring to boil.
  2. Add a pinch of salt and the rice and simmer until the rice becomes very soft.
  3. it took me 40 minutes.
  4. Remove from fire and drain the rice to get rid of the excess water.
  5. In another pot pour the milk and sugar and bring to boil.
  6. Throw the corn starch and whisk until it starts to thicken.
  7. Add the rice and simmer for about five minutes.
  8. With an immersion blender mash the rice and add the vanilla extract.
  9. Divide the batter to small bowls and let it stand until it reaches room temperature.
  10. Cover and put in the fridge.
  11. Just before you serve sprinkle some cinnamon on top.

Μπακλαβαδάκια με επικάλυψη σοκολάτας

Μπακλαβαδάκια με επικάλυψη σοκολάτας

Λαχταριστά μίνι μπακλαβαδάκια μπουκίτσες, με επικάλυψη σοκολάτας. Μια συνταγή ένα υπέροχο, αγαπημένο από μικρούς και μεγάλους γλυκό για όλες τις περιστάσεις. (Δείτε πιο κάτω σε φωτογραφίες την εκτέλεση της συνταγής).

Υλικά συνταγής

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας για γλυκά
  • Για τη γέμιση:
  • 200 γρ. αμύγδαλα χωρίς φλούδα ψιλοκομμένα
  • 200 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
  • 2 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
  • 1 κ.γ. κοφτό γαρίφαλο σε σκόνη
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 2 κ.γ. φρυγανιά τριμμένη
  • 1/4 φλ. τσαγιού καλαμποκέλαιο
  • 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • Για το σιρόπι:
  • 1 φλ. τσαγιού νερό
  • 2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 1 ξυλάκι κανέλας 
  • 2 καρφάκια γαρίφαλο 
  • 2 φλούδες λεμόνι
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • Για τη σοκολατένια επικάλυψη:
  • 1 κιλό σοκολάτα κουβερτούρας 

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς. Λαδώνετε ένα ταψί διαστάσεων 24×36 εκ. Αποψύχετε τα φύλλα κρούστας και τα κόβετε στη μέση από τη μεγαλύτερη πλευρά τους.
  2. Σε ένα μπολ αναμιγνύετε τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τη κανέλα, το γαρίφαλο, τη ζάχαρη και τη τριμμένη φρυγανιά. 
  3. Σε ένα μικρό μπολ αναμιγνύετε το 1/4 φλ. τσαγιού καλαμποκέλαιο με το 1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο. Τοποθετείτε στο πάγκο σας τα κομμένα φύλλα με τη μικρή τους πλευρά προς το μέρος σας και τα βουρτσίζετε με το μείγμα ελαιόλαδου, καλαμποκέλαιου. Τοποθετείτε το δεύτερο φύλλο από πάνω και το λαδώνετε και αυτό.
  4. Στρώνετε 2 γεμάτες κ.σ. μείγμα αμυγδάλου καρυδιού, στην άκρη του φύλλου (βλέπε φωτογραφίες πιο κάτω) αφήνοντας μικρό περιθώριο αριστερά και δεξιά του φύλλου για να μπορέσετε να το διπλώσετε.
  5. Τυλίγετε το φύλλο σε ρολό όπως εμφανίζεται πιο κάτω στην αντίστοιχη φωτογραφία και το τοποθετείτε στο ταψί. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα και το μείγμα. Ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και καλαμποκέλαιο και περιχύνετε τα ρολά μέσα στο ταψί.
  6. Ψήνετε στο προθερμασμένο στους 220 βαθμούς φούρνο για 6 λ, μετά μειώνετε τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς, ψήνετε άλλα 10 λ. Τέλος μειώνετε και πάλι τη θερμοκρασία στους 175 βαθμούς και ψήνετε για άλλα 10 λ μέχρι να έχετε κρουστά και χρυσαφένια φύλλα. Τα βγάζετε από το φούρνο και μόλις κρυώσουν εντελώς τα κόβετε σε κομμάτια μπουκιάς (περίπου 4 κομμάτια σε κάθε ρολό) και τα ξαναβάζετε στο ταψί.
  7. Για το σιρόπι: Σε μια κατσαρολίτσα, τοποθετείτε όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζετε για 3 λ από το σημείο βρασμού. Το αφαιρείτε από τη φωτιά και με μια μεγάλη κουτάλα περιχύνετε ισομερώς με το καυτό σιρόπι τις κρύες μπακλαβαδένιες μπουκίτσες. Το αφήνετε στην άκρη, όσο απαιτηθεί, μέχρι να κρυώσει και απορροφηθεί καλά όλο το σιρόπι. 
  8. Για την επικάλυψη σοκολάτας: Λιώνετε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να έχετε μια λείο σοκολατένιο μείγμα. Τοποθετείτε λαδόκολλα σε ένα ταψί ή δίσκο, μεγαλύτερο από το ταψί που ψήσατε τα μπακλαβαδάκια για να χωρέσουν οι μπουκίτσες αφήνοντας περιθώριο λίγων εκατοστών μεταξύ τους.
  9. Με ένα κουτάλι της σούπας ρίχνετε λίγη λιωμένη σοκολάτα πάνω στη λαδόκολλα και αλείφετε μια λεπτή σοκολατένια στρώση σε όλη την επιφάνειά της, αφήνοντας περιθώριο 3 εκ. περίπου περιμετρικά. Τοποθετείτε τις μπουκίτσες πάνω στη στρώση σοκολάτας, αφήνοντας περιθώριο 1 εκ. περίπου μεταξύ τους και τις περιχύνετε μια μια με τη λιωμένη σοκολάτα φροντίζοντας να καλυφθούν καλά απ” όλες τις πλευρές.  
  10. Τοποθετείτε το ταψί ή δίσκο στο ψυγείο για 1 περίπου ώρα ή μέχρι να κρυώσει καλά και σταθεροποιηθεί η σοκολάτα. Με ένα μαχαίρι κόβετε μέχρι κάτω τη σοκολάτα και σερβίρετε. 
Σημείωση: Μπορείτε να αντικαταστήσετε το ελαιόλαδο με βούτυρο αγελάδος.
Chocolate Baklava 17
Chocolate Baklava 18
Chocolate Baklava 19
Chocolate Baklava 20
Chocolate Baklava 21
Chocolate Baklava 22
12345

Γόπες με κρασί


Για τη συνταγή

  • 1 κιλό μεγάλες γόπες καθαρισμένες
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 1/2 φλιτζάνι κρασί μοσχάτο Λήμνου ή Καλύμνου
  • 2 κλαδάκια δενδρολίβανο φρέσκο ή ξερό
  • 1 κλαδάκι βασιλικό
  • 4 σκελίδες σκόρδο πολτολοιημένες
  • 1 κουτ. σουπ. πελτέ ντομάτας
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 1/2 κουτ.γλυκ. αλάτι
  • 1/2 κουτ.γλυκ. πιπέρι



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Καθαρίζετε και πλένετε τις γόπες, τις αλατίζετε στην κοιλιά και στον κορμό. Τις τοποθετείτε σε τρυπητό για να στραγγίσουν.

2. Βάζετε σε ένα βαθύ πιάτο το αλεύρι και περνάτε τις γόπες έτσι ώστε να καλυφρθούν παντού. Σε ένα τηγάνι ρίχνετε ελαιόλαδο και αφού ζεσταθεί καλά, τοποθετείτε τα ψαριά. Τηγανίζετε για 3-4 λεπτά (ανάλογα το μέγεθος)  μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Αποσύρετε με τρυπητή κουτάλι ή πηρούνι και τις τοποθετείτε σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

3. Ρίχνετε στο τηγάνι το ξίδι και το κρασί. Προσθέτετε τον πελτέ ντομάτας, το δενδρολίβανο, το αλάτι, το βασιλικό και λίγο σκόρδο, και σκεπάζετε το τηγάνι να πάρει μια βράση. Κατόπιν προσθέτετε τα ψάρια στη σάλτσα και τα αφήνετε να βράσουν όλα μαζί 1-2 λεπτά μόνο. Σερβίρετε ζεστά τα ψαριά μαζί με τη σάλτσα τους.

ΧΡΗΣΙΜΟ

Χρησιμοποιήστε αν θέλετε αντί για γόπες σαυρίδια ή κολιούς που τους ταιριάζει πολύ η σάλτσα με την γλυκύτητα του Μοσχάτου.

Ονειρική γαλατόπιτα


ΥΛΙΚΑ

1 λίτρο γάλα πλήρες
3 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
2 ποτήρια ζάχαρη
2 αυγά
2 βανίλιες
250 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
Άχνη και κανέλα

Οδηγίες

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα
Μόλις ζεσταθεί πολύ καλά ρίχνουμε από ψηλά λίγο-λίγο το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην σβολιάσει.
Στην συνέχεια ρίχνουμε την ζάχαρη, το βούτυρο, τις βανίλιες και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα.
Κατεβάζουμε από την φωτιά, αφήνουμε λίγο να κρυώσει το μίγμα και προσθέτουμε χτυπημένα τα αυγά.
Λαδώνουμε καλά ένα ταψί, ρίχνουμε μέσα την κρέμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια (περίπου 45 λεπτά).
Όταν το βγάλουμε από τον φούρνο, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με κανέλα και ζάχαρη άχνη

Μελιτζάνες Γεμιστές με Κιμά


Τι χρειαζόμαστε:


4 μελιτζάνες
1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι μεγάλο
1 πιπεριά κόκκινη ή πράσινη
σάλτσα ή φρέσκιες ντομάτες
σκόρδο (προαιρετικά)
αλάτι
πιπέρι
ζάχαρη
δάφνη (προαιρετικά)

Πώς το κάνουμε:


Έχουμε κόψει τις μελιτζάνες στη μέση κατά το μήκος τους και τις έχουμε προτηγανίσει ελαφρώς.

Για τον κιμά

Σωτάρουμε το κρεμμύδι με τις πιπεριές αφού τα έχουμε ψιλοκόψει.
Έπειτα ρίχνουμε τον κιμά και τον αφήνουμε να πάρει χρώμα ρίχνοντας του αλάτι και πιπέρι.

Αφού έχει στεγνώσει ελαφρώς ο κιμάς ρίχνουμε την σάλτσα χαμηλώνοντας την φωτιά κατά το μισό.

Ρίχνουμε ξανά αλάτι, λίγο πιπέρι, σκόρδο κι ένα κουταλάκι ζάχαρη και δάφνη αν προτιμάτε.
Το αφήνουμε μέχρι να βράσει ο κιμάς. Καλό είναι να έχει λίγο ζουμάκι στο τέλος του ο κιμάς, να μην είναι σκέτο το κρέας αλλά να υπάρχει σάλτσα.

Έπειτα παίρνουμε τις μελιτζάνες και τις σκάβουμε μ' ένα κουτάλι ώστε να δώσουμε ένα σχήμα βάρκας στο οποίο θα μπει μέσα ο κιμάς.
Λαδώνουμε ελαφρώς το ταψί μας και γεμίζουμε μία μία τις μελιτζάνες με τον κιμά.

Από πάνω καλό είναι να βάλουμε και μια φέτα ντομάτα έτσι ώστε να μην αρπάξει ο κιμάς και να τραβά τα υγρά της ντομάτας μας.
Το βάζουμε στον φούρνο μας που έχουμε προθερμάνει από πριν στους 200.
Μόλις βράσει η μελιτζάνα, διότι ο κιμάς είναι ήδη έτοιμος, βγάζουμε το φαγητό προς κατανάλωση.